Részletek egy erdélyi színésznő lehallgatási dossziéjából

Obiectiva Theodora

Obiectiva Theodora

Obiectiva Theodora - Hogyan tudom meghallgatni?

2020. január 26. - vferi

obiectiva_3.jpg

A Tilos Rádió január 26-án sugározta Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs különleges hangjátékát, az Obiectiva Theodorát. Ha lemaradtál róla, ne szomorkodj, mert utólag is több módon meg lehet hallgatni.

Az egész 2014-ben kezdődött, amikor Török-Illyés Orsolya megtudta, hogy anyukáját, a legendás erdélyi magyar színésznőt, Illyés Kingát húsz éven át megfigyelte  a Securitate. Orsolya átrágta magát a közel 3000 oldalas megfigyelési dosszién, és férjével, Hajdu Szabolccsal együtt hangjátékot írtak az anyagból, a dialógusokat változatlan formában meghagyva. Az Obiectiva Theodora többek között olyan (a teljes stáblistát itt találod) színészek közreműködésével készült, mint Zsótér Sándor, Szilágyi Tibor, Máté Gábor, Trokán Nóra, Hegedűs D. Géza, Sárosdi Lilla, illetve Török-Illyés Orsolya, aki édesanyja hangját szolgáltatja.

A következő podcast-alkalmazásokban tudod meghallgatni az Obiectiva Theodora hangjátékot:

Ha nem használsz podcast-alkalmazást, az alábbi Mixcloud-lejátszókon a PLAY gomb megnyomásával meghallgathatod a hangjáték egyes részeit.

Obiectiva Theodora - Részletek egy erdélyi színésznő lehallgatási dossziéjából

Az első részben Theodora húgával, Melindával beszélget arról, hogy a lány miért nem fog tudni leérettségizni. Este Herczeg György színházrendezővel találkozik, akivel a kávézás intim együttlétben végződik. Éjjel a pszichiátriáról keresik Theodorát egy hozzátartozója miatt.

A második részben Theodora és barátnője, Benedek Zsuzsa a külföldre költöző ismerőseikről beszélgetnek. Theodorának nyilatkozatot kell tennie a nemrég előadott versei politikasemlegességéről. A nő és férje, Attila telefonon veszekednek. Attila szétveri a lakást.

A harmadik részben Theodora válni akar. Megpróbál engedélyt szerezni egy svájci producernek, hogy megnézze a színházi próbájukat. Katona Zsolt díszlettervező kellemetlen tapasztalatokkal érkezik vissza Magyarországról. Marosi András, Theodora tanítványa látogatja meg a nőt.

A negyedik részben Theodora időpontot egyeztet az orvosával. Húga és annak barátja a nőnél beszélnek a jövőjükről. Marosi András, Theodora tanítványa újra a nő lakására érkezik. Theodora és férje, Attila valami fontosat akarnak mondani egymásnak.

Az ötödik részben Theodora és barátnője, Benedek Zsuzsa beszélget a nő állapotáról. Theodora partit ad a tanítványainak a lakásán. A nő nyugat-németországi barátnőjének, Xéniának ír levelet. Theodorát behívják kihallgatásra.

"Nekem ez megváltoztatta az életemet" - Török-Illyés Orsolya az Obiectiva Theodoráról

A Tilos Rádióban, az Obiectiva Theodora sugárzásakor ment le az alábbi beszélgetés, amelyben Török-Ilyés Orsolya mesél az édesanyjához fűződő viszonyáról, a hangjáték keletkezésének kalandos történetéről, illetve arról, hogyan változtatta meg ez a munka az életét. A riporter: Varga Ferenc.

A rádiójáték a Médiatanács Cserés Miklós-pályázatának támogatásával, a Magyar Mecenatúra Program keretében jött létre.

További érdekes olvasnivaló a hangjátékról:

- - - - - - - - - -

Köszönet Frivalszky-Mayer Péternek, Herczeg Zsófinak, Tamás Dorkának, Tóth Szabolcsnak és Varga-Mikusik Évinek a podcastosításhoz nyújtott segítségükért!

A bejegyzés trackback címe:

https://obiectivatheodora.blog.hu/api/trackback/id/tr4515428448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása